chocolate-balls-824638_1280

Może mieliście już okazję przekonać się o cudownych właściwościach oleju kokosowego, ale pora zebrać w całość tą wiedzę. Z jednej strony kosmetologia, z drugiej kuchnia, a czasem ociera się nawet o medycynę. Dzisiaj o tym dlaczego olej kokosowy warto mieć…w każdym pomieszczeniu. 

Olej kokosowy  to skarbnica właściwości w kuchni i kosmetyce. Można go stosować jako balsam dla skóry, jako maskę na włosy, a przede wszystkim w kuchni – jako źródło kwasów MCT (trójglicerydy średniołańcuchowe). Są to jedyne kwasy tłuszczowe, które nie zawierają cholesterolu! A więc spożywanie oleju kokosowego pozostaje właściwie bez wpływu na gospodarkę tłuszczową w organizmie, a przynosi za to wiele dodatkowych zalet dla innych układów. Polecany zwłaszcza osobom z otyłością brzuszną, jest metabolizowany od razu w energię, nie odkładając się w postaci tłuszczu. Zapobieganie otyłości brzusznej to również zabezpieczanie przed nadciśnieniem, cukrzycą, chorobami układu sercowo-naczyniowego. Ale! Jest kaloryczny i nie można go używać bezkarnie! Łyżka oleju kokosowego dziennie – jest antidotum na wiele dolegliwości. Przygotowywanie każdego posiłku na oleju kokosowym przy redukcji odradzam. Jako tłuszcz do przyrządzania potraw w diecie optymalnej – zachęcam najbardziej.
Dla sportowców jest świetnym energetycznym kopem, dzięki łatwo przyswajalnej energii. Na olej kokosowy składa się kwas laurowy, który ma silne działanie antybakteryjne, a także wiruso- i grzybobójcze dlatego korzysta się z niego w leczeniu grzybic.

W kuchni

Idealnie sprawdza się do smażenia. Jako jeden z nielicznych  kwasów tłuszczowych ma wysoką temperaturę dymienia, a więc nie staje się niebezpieczny pod wpływem temperatury, czego nie można powiedzieć o oleju rzepakowym czy oliwie. Oprócz tego można korzystać z masła klarowanego (ghee) do obróbki w wysokich temperaturach. Dodatkowo potrawy nabierają ciekawego smaku, a olej kokosowy bezbłędnie pachnie. Przynajmniej dla mnie – bo uwielbiam kokos w każdej postaci. Oczywiście liczy się jakość, a więc jeśli olej to nierafinowany, tłoczony na zimno! Jeśli pachnie kokosem to znaczy, że jest dobry i nie przeszedł zbyt wielu procesów chemicznych. Bezzapachowe to raczej rafinowane. Ponadto olej bez względu na nazwę – jest w postaci stałej. Nie trzeba się obawiać, że jest zepsuty. Jest to raczej masło i czasem tak się go określa.

Smażenie to nie jedyna forma użyteczności oleju w kuchni. Świetnie się sprawdza jako dodatek do zdrowych pralinek. Ułatwia sklejanie, dodaje aromatu i taka zdrowa przekąska jest świetna na trening. Przykładowy przepis na końcu postu. Wiele mówi się też ostatnio o „kuloodpornej kawie” chociażby u Ani Lewandowskiej. Co o tym sądzę. Myślę podobnie jak Ania, że to opcja dla osób aktywnych jako naturalne pobudzenie. Jeśli mamy godzinę czasu przed wyjściem, nie ma sensu ograniczać śniadania do kawy z olejem, natomiast każdemu zdarzy się zaspać przed treningiem i można wtedy „wrzucić” na szybko banana, daktyle albo kuloodporną kawę. Dla samej mody, nie widzę sensu. Chyba, że komuś wybitnie smakuję, to dlaczego nie.

 Dzięki zawartym w oleju substancjom takim jak: kwas laurynowy i kwas kaprylowy zapobiega on przerostowi Candida, staje się jego zabójcą oraz wzmocnia układ odpornościowy organizmu. Dlatego polecany jest w diecie przeciwgrzybicznej jako wspomaganie kuracji, zresztą badania wskazują również na działanie przciwwirusowe, przeciwzapalne.

W łazience

Panie pewnie już znają przepis na najlepszą, regenerującą maskę do włosów właśnie w postaci oleju kokosowego. Oczywiście, że się sprawdza gdyż odbudowuje, regeneruje i chroni włosy np. przed promieniowaniem UV. Działanie antybakteryjne może pomóc w walce z łupieżem czy grzybicznym zapaleniem skóry. Wystarczy część masła rozpuścić w kąpieli wodnej aby łatwiej było nałożyć na włosy.

Tak jak na skórę głowy, tak i na całe ciało można stosować olej. Zamiast balsamu do ciała lub po dodaniu soli morskiej jako peeling. Zadziała nawilżająco i wygładzająco. Pomaga w walce z przesuszoną i odwodnioną skórą zwłaszcza teraz w sezonie grzewczym. Podobne zastosowanie odnotować możemy w zakresie pielęgnacji skóry twarzy. Jeżeli tylko zaopatrzymy się w dobrej jakości olej kokosowy, możemy go śmiało używać od stóp do głów.

 

W pokoju dziecka

Rady dla młodych mam. Masło kokosowe świetnie zadba o wrażliwe miejsca waszych pociech. Nie trzeba żadnych najlepszych kremów z aptek. Na podrażnienia, odparzenia zastosuj olej kokosowy.
Ponadto dla dzieci ząbkujących i z pierwszymi ząbkami można podawać pół łyżeczki oleju dla jego antybakteryjnych i ochronnych przed próchnicą właściwości. Neutralny smak i przyjemny zapach na pewno będzie akceptowalny dla dziecka.
Badania mówią również o tym, że połączenie go z olejem anyżowym w postaci sprayu pomaga w walce z wszawicą głowy bardziej niż środki owadobójcze pełne chemii. 
Działa również jako naturalna maść wspierająca gojenie ran, dzięki właściwościom przeciwzapalnym i  przeciwbólowym. 

 

 W twoim pokoju 

W kontekście dietetyki, jak już wspomniałam na początku tekstu – olej kokosowy wspiera odchudzanie, zwłaszcza w zakresie otyłości brzusznej. 

 Istnieją wyniki dwóch, rzetelnych, przeprowadzonych z udziałem ludzi badaniach, wykazujących, że zarówno u kobiet jak i mężczyzn, już tylko dwie łyżki stołowe oleju kokosowego dziennie (30 ml), mogą w ciągu 1–3 miesięcy zmniejszyć zawartość tłuszczu brzusznego. Oczywiście wspierane odpowiednią dietą i aktywnością fizyczną, ale to z tą „oponką” często ciężko się rozprawić. Może warto użyć wsparcia? W końcu tłuszcze nawet nasycone nie są dla nas tak zgubne jak węglowodany.

Obiecany przepis na kuleczki!

Kuleczki mocy
Write a review
Print
Ingredients
  1. 8 daktyli suszonych
  2. 1 szklanka migdałów
  3. 1/2 szklanki słonecznika/ siemienia lnianego/chia - do wyboru
  4. 2 łyżki masła kokosowego
  5. 4 łyżki wiórków z gorzkiej czekolady
  6. szczypta soli morskiej
  7. 1/2 szklanki wiórków kokosowych
Instructions
  1. Zmiksuj daktyle, migdały, pestki i olej kokosowy. Dodaj wiórki czekolady i sól.. Formuj kulki i otocz je w kokosie. Włóż do lodówki do schłodzenia. Smacznego!
Dbam o cud. https://www.dbamocud.pl/

To jak kładziemy olej na podium superfoods? Znajdzie się dzisiaj chyba nawet więcej niż 5 sposobów na niego. Polecam olej kokosowy jak i kokos po prostu jako dodatek, uzupełnienie kwasów MCT. Jak i jako naturalną alternatywę dla wielu środków wypełnionych chemią. Ona nas zewsząd otacza, dlatego warto czasem zminimalizować jej oddziaływanie poprzez tego rodzaju zamiennik.
A wasze sposoby na olej kokosowy? Macie jeszcze inny zakątek domu do wykorzystania?

Anna Paluch
Latest posts by Anna Paluch (see all)