fbpx

drinks-1283103_1280

Czujesz już jak bąbelki muskają Twoje podniebienie. Jak słodki smak rozlewa się po ustach. Zwłaszcza teraz w upały nie ma to jak zimna cola czy napój owocowy. Wypijasz szklankę, nie zdąży upłynąć wiele czasu, kiedy sięgasz po następną i kolejne. Uzależniający smak…słodkich napojów. Dzisiaj zapraszamy Cię do kolejnego wyzwania 10 dni bez słodzonych napojów, chyba, że naturalnie. Będzie ciężko, ten smak uzależnia i to naprawdę, ale zaczniemy razem i dam z siebie jak najwięcej!

Wyzwanie – 10 dni bez słodzonych napojów!

O co chodzi? Rezygnujemy, ze wszystkich napojów zwłaszcza gazowanych ze sklepowych półek. Możemy pić w nieograniczonych ilościach wodę, herbaty oraz w ograniczonych ilościach świeżo wyciskane soki. 

Dlaczego są takie niezdrowe?

  1. Zawierają bardzo duże ilości cukru. Wystarczy zerknąć na listy produktów i obliczone dla nich łyżki cukru, które zawierają. Oczywiście przoduje w tym zakresie cola i większość gazowanych napojów, ale są też ukryte historie, jak chociażby wody smakowe. Niby woda – zdrowa, czysta, często z przeznaczeniem dla dzieci, a w składzie na pierwszym miejscu cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy. 
    3919373a61f743e095509cdec10a3c7e
  2. A co jeśli producent zaznacza, że bez cukru? I co nie ma słodkiego smaku? Oczywiście, że ma bo słodzony jest syropem glukozowo-fruktozowym lub innymi słodzikami. Mówi się  o nich, że są gorsze niż biały cukier. Wytwarzane w procesie chemicznych reakcji w laboratoriach, a nie z naturalnych produktów. Coraz więcej się mówi o ich szkodliwym wpływie nie tylko na otyłość, czy choroby związane z zespołem metabolicznym. Upatruje się również coraz większych problemów z koncentracją i uwagą u dzieci właśnie w zwiększonym niż niegdyś spożyciu cukru, czy zamienników nie do końca wiadomego pochodzenia. A już z pewnością o niewidomym wpływie na nasze organizmu z perspektywy upływającego czasu i przyszłych pokoleń. Wystarczy spojrzeć jak zmieniało się spożycie cukru na przestrzeni wieków, żeby zmusić się do refleksji i poszukać związków z występującymi coraz częściej chorobami czy „epidemią” cukrzycy.

    Czy wiesz, że….

    • W XV w przypadało 20 g cukru na osobę na rok
    • W XVIII w przypadało ok. 1 kg cukru na osobę na rok
    • Obecnie przypada ok. 45 kilogramów cukru na osobę na rok, tj. 120 gramów dziennie samego cukru prostego!

    Tymczasem zalecenia WHO mówią o 10% energii z cukrów prostych, czyli przy diecie 2000 kcal to ok. 50 gramów.

    Statystyki coraz bardziej przerażają! Coraz więcej osób choruje na cukrzycę drugiego typu, która bezpośrednio jest związana z prowadzonym stylem życia. Coraz częściej słyszymy o insulinooporności – nasze komórki trzustki zaczynają się uodparniać na insulinę krążącą we krwi, ponieważ ona wciąż jest wysoka i wciąż aktywna.

    • 370 mln osób choruje na cukrzycę,
    • 2,7 mln chorujących w Polsce,
    • Szacuje się ok. 500 mln do 2020 roku!
    • 50% chorych wciąż jest niezdiagnozowanych, albo nie rozumieją potrzeby zmiany stylu życia,
    • Co 5 sekund ktoś umiera z powodu cukrzycy, śmiertelność podobna jak przy AIDS,
    • Umierają ludzie w sile wieku: 40-60 lat
    • Jest jedną z 10 przyczyn niepełnosprawności, powoduje liczne powikłania

    Naprawdę tak niewiele potrzeba, aby wystrzec się możliwości zachorowania.  W tym wypadku profilaktyka w postaci prowadzenia zdrowego stylu życia i takich wprowadzających zdrowe nawyki wyzwań wydaje się czymś bardzo niewymagającym porównując ze skutkami jakie niesie uzależnienie od cukru.

    Nie lubię straszyć, ale może warto sobie uświadomić dlaczego cukier jest taki zły?

    Sprzyja:

    • Wzrostowi cholesterolu,
    • Osłabieniu i wypadaniu włosów,
    • Rozwojowi grzybów Candida w jelitach, które bardzo osłabiają wszystkie funkcje organizmu
    • Pogorszeniu wzroku
    • Rozwojowi próchnicy
    • Zwiększeniu ryzyka chorób serca
    • Obniżeniu odporności,
    • Rozregulowaniu gospodarki hormonalnej
    • Zwiększeniu ryzyka rozwoju nowotworów

    To co Nas zawsze najbardziej interesuje, czyli….powoduje otyłość oraz blokuje spalanie tkanki tłuszczowej!

  3. Łatwo dać się oszukać uzależniającemu smakowi. Wydaje Ci się, że to tylko szklanka napoju. Cóż ona takiego strasznego może wywołać w naszym organizmie? Sięgasz po colę zero, skoro bez cukru to przecież musi być w porządku. Nie bądź naiwny, włącz myślenie! Przeczytaj etykietę! Skoro pijesz coś co ma słodki smak, to musi zawierać jakiegoś rodzaju słodzik.
  4. Słodkie napoje wzmagają pragnienie. Czy skończyło się kiedyś na jednej szklance? Z pewnością nie, ponieważ słodkie napoje wzmagają pragnienie na więcej i więcej, tkwimy w błędnym kole, a pula dostarczanych kalorii wzrasta do rozmiarów dwóch pełnych posiłków. A czy Ty po takiej dawce napojów, czujesz się również najedzony? Niekoniecznie. To wcale nie jest dobry sposób na dostarczenie energii.

Dla słodkie przekąsek jeszcze znajdujemy wytłumaczenie: dodają energii przy wysiłku związanym z aktywnością fizyczną. Choć tutaj również musimy dbać o jakość przyjmowanych węglowodanów. Dla słodzonych napojów trudno szukać dobrych funkcji do spełnienia. Są zaśmiecaniem organizmu cukrem i wcale nie gaszą pragnienia. Nie miejmy litości, odrzućmy je na rzecz:

  • wody, która gasi pragnienie i może być pita w każdych ilościach, a zwłaszcza jeśli to zdrowa woda! O korzyściach picia naturalnie smakowej wody pisała Edyta Zając. Bierzmy przykład. Zdrowa woda, może pięknie wyglądać i smakować!
  • soków owocowych i warzywnych, które zawierają witaminy i błonnik, jednak nie przekraczajmy ilości 2 szkl dziennie dla samych owoców,
  • zielonej herbaty, która ma mnóstwo przeciwutleniaczy i świetnie oczyszcza organizm,
  • herbat ziołowych, które spełniają wiele leczniczych funkcji, stosujmy według wskazań,

Zobacz! Napoje powinny spełniać funkcje i nie zawierać „pustych” kalorii, dlatego tak ważne jest nasze wyzwanie! Czekamy na przepisy z waszymi pysznymi połączeniami soków i koktaili! Nasi faworyci już pojutrze. Tymczasem wykreślamy z listy zakupów napoje słodzone! Myślicie, że będzie ciężko? Ktoś z Was cierpi z powodu takiego uzależnienia?

 

Previous

UPORCZYWE PODJADANIE

Next

WYZWANIE - 10 DNI BEZ SŁODYCZY

About Author

Anna Paluch

Jestem psychologiem, psychodietetykiem, szkoleniowcem, autorką szkoleń stacjonarnych oraz e-kursów i webinarów psychodietetycznych dla specjalistów. Już od 5 lat prowadzę Gabinet Psychodietetyczny Flow By Ania, gdzie pomagam naprawiać relacje z jedzeniem, wspieram w wychodzeniu z zaburzeń odżywiania. Udzielam wsparcia psychologicznego w pracy z kryzysem i w pracy nad rozwojem osobistym z zakresu wzmacniania poczucia własnej wartości, pewności siebie czy stawiania granic w relacjach. Wspieram w rozwoju zawodowym w radzeniu sobie ze stresem i wypaleniem zawodowym. Pracuje holistycznie – korzystam z różnych gałęzi psychologii w oparciu o pracę z wartościami i niewspierającymi przekonaniami.

Check Also