fbpx

 Bez tytułu

Bezglutenowe placuszki kukurydziane

Pomysł na te placuszki został podyktowany nieprzezwyciężoną ochotą na wenezuelską cachapę. To typowe dla kraju Wenezueli kukurydziane naleśniki, które są przepyszne, ale też dość kaloryczne. Z tego względu na mój stół wjechał zmodyfikowany przepis fit i właściwie jedynym wspólnym mianownikiem została kukurydza. Dobre i to!

SKŁADNIKI :

  • 200 g kukurydzy z puszki
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej (ja użyłam mąki wenezuelskiej dostępnej w sklepach internetowych lub sklepikach typu świat kuchni, ale może być zwykła polska )
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki mleka (krowiego lub roślinnego)
  • pół łyżeczki: sody oczyszczonej, papryki słodkiej, kurkumy
  • olej kokosowy do smażenia (ok. 1 łyżeczki)

KROK PO KROKU:

 

  1. Wszystkie składniki zblendować.
  2. Smażyć na oleju kokosowym na niewielkim ogniu, tak aby placuszki z obu stron były zrumienione.
  3. Kombinacje podania zależą tylko od naszej wyobraźni. Ja podałam placuszki z jajkiem sadzonym, grillowaną dynią i pestkami granatu.

 

Polecam gorąco kombinację z kurczakiem/ serem mozzarellą/ jajkiem i awokado.

A wy z czym podalibyście kukurydziane placki? Podzielcie się pomysłami w komentarzu!

bb

Dominika Szura
Previous

WEBINAR: PRACA Z EMOCJAMI W GABINECIE SPECJALISTY

Next

Emocje w gabinecie specjalisty

About Author

Dominika Szura

W mojej duszy gra dużo. Odkryłam w sobie wiele pasji i staram się je skrupulatnie łączyć i rozwijać. Nie wierzę w utarty schemat, który mówi, że nie da się złapać wszystkich srok za ogon - moim zdaniem - da się!

Swoje pasje rozwijam nie tylko dla siebie - ale przede wszystkim staram się nimi dzielić z każdym kto tylko chce i potrzebuje czerpać z tego źródła. Dopiero wówczas czuję, że to co robię ma sens.
http://onlysayyes.pl/

Check Also