fbpx
Home PSYCHE WEBINAR: WYPALENIE ZAWODOWE W PRACY DIETETYKA

WEBINAR: WYPALENIE ZAWODOWE W PRACY DIETETYKA

by Anna Paluch

Webinar: Wypalenie zawodowe w pracy dietetyka

Praca dietetyka jest bardzo wymagająca, nie tylko z powodu ciągłego aktualizowania wiedzy na temat zdrowia i żywienia. To zawód, w którym pracuje się z ludźmi, ludźmi dokonującymi zmian w zakresie zdrowia (a często życia). To bardzo obciążające psychofizycznie. Podobnie jak wszystkim innym pomagającym, lekarzom, nauczycielom, psychologom, grozi wypalenie zawodowe, tak samo problem może dotyczyć dietetyków. Praca dla innych ludzi, zwłaszcza pomoc w trudnościach, jakimi w naszym przypadku są: skuteczna redukcja wagi, przybranie czy pomoc w uzyskaniu poprawy zdrowia obciąża dietetyka z powodu dużego poczucia odpowiedzialności za ludzkie zdrowie. Wypalenie może dotknąć każdego, bez względu na wiek i staż pracy. Wypalenie zawodowe rozwija się powoli, dlatego warto interweniować, kiedy tylko czujemy, jak coś sprawia, że „tracimy serce do pracy”.

  • Czujesz momenty wyczerpania emocjonalnego?
  • Masz momenty poczucia odcięcia się od sytuacji i osób?
  • Czy wstając rano, czujesz się zmęczony perspektywą kolejnego dnia?
  • Czy codzienna praca z ludźmi jest dla ciebie stresująca?
  • Masz poczucie wypalenia, chociaż trudno określić Ci co tak naprawdę czujesz
  • Czy Twój stosunek do pracy zmienił się w ostatnim czasie? W jaki sposób?
  • Obawiasz się, że czujesz wobec osób z którymi pracujesz negatywne emocje?
  • Czujesz utratę energii do działania?
  • Czy odczuwasz wyczerpanie fizyczne?
  • Zdarza Ci się odczuwać sfrustrowanie pracą, sobą?

Symptomy początkowo wyglądające na niegroźne i niewiele znaczące, stopniowo przybierają na sile. Przecież zmęczenie, a nawet wyczerpanie, to tylko taki etap. Niestety ten stan się utrzymuje. Praca, która wzbudzała entuzjazm, przestaje cieszyć. Gdzieś wyparował zapał. Zaangażowanie i spełnienie stały się pustymi słowami. Zamiast spokoju i zadowolenia coraz więcej jest irytacji, smutku, przygnębienia i poczucia beznadziei. Praca wydaje się bez sensu. Przestaje się chcieć, trzeba się przymuszać. Ciało coraz dosadniej manifestuje, że coś jest nie tak – pojawiają się bóle głowy, pleców, dolegliwości żołądkowe, większe napięcie mięśni bądź też większa podatność na infekcje. Trudno w takich okolicznościach pracować efektywnie, spada wydajność i kreatywność, a ostatecznie – poczucie własnej wartości. Wtedy w świadomości może rozgościć się dręcząca myśl, że jest się w miejscu, w którym wcale nie chce się być, że to, co się robi i sposób, w jaki się to robi  mi nie odpowiada. Nie tak miało być. Nie tak miało wyglądać życie zawodowe. Ale przecież marzyłam o tym zawodzie! Chciałem pracować „na swoim”.  W tym zawodzie work-life balance naprawdę jest konieczne.

Zapraszam na szkolenie, a raczej spotkanie rozwojowe, podczas, którego zajmiemy się problemem wypalenia zawodowego w pracy dietetyka.

  • Czym jest wypalenie zawodowe i wypalenie życiowe?
  • Jak powstaje wypalenie i czym się charakteryzuje?
  • Popularne mity związane z wypaleniem.
  • Work-life balance w praktyce
  • Jak budować postawę eksperta w kontaktach z pacjentami i współpracownikami? Koncepcja alter ego
  • Na co zwrócić uwagę w planowaniu ścieżki zawodowej?
  • Jak zadbać o napędy życiowe?

 KOSZT: TYLKO 89 ZŁ W TYM: 

  • szkolenie z możliwością zadawania pytań,
  • materiały wysłane po webinarze,
  • zaświadczenie o  uczestnictwie,
  • link do pobrania nagrania, jeśli chcesz do niego wracać lub nie możesz być w tym terminie z nami, 
  • możliwość wystawienia faktury,

PROWADZĄCA

ANNA PALUCH. Jestem psychologiem, psychodietetykiem, szkoleniowcem, autorką szkoleń stacjonarnych oraz e-kursów i webinarów psychodietetycznych dla specjalistów i klientów indywidualnych.

Już od 6 lat prowadzę Gabinet Psychodietetyczny Flow By Ania, gdzie pomagam naprawiać relacje z jedzeniem, wspieram w wychodzeniu z zaburzeń odżywiania. Udzielam wsparcia psychologicznego w pracy z kryzysem i w pracy nad rozwojem osobistym z zakresu wzmacniania poczucia własnej wartości, pewności siebie czy stawiania granic w relacjach. Wspieram w rozwoju zawodowym w radzeniu sobie ze stresem i wypaleniem zawodowym, prowadzę sesje mentoringowe dla specjalistów dietetyków. Pracuje holistycznie – korzystam z różnych gałęzi psychologii w oparciu o pracę z wartościami i niewspierającymi przekonaniami.

You may also like