119 zł
Praca dietetyka jest bardzo wymagająca, nie tylko z powodu ciągłego aktualizowania wiedzy na temat zdrowia i żywienia. To zawód, w którym pracuje się z ludźmi, ludźmi dokonującymi zmian w zakresie zdrowia (a często życia). To bardzo obciążające psychofizycznie. Podobnie jak wszystkim innym pomagającym, lekarzom, nauczycielom, psychologom, grozi wypalenie zawodowe, tak samo problem może dotyczyć dietetyków. Praca dla innych ludzi, zwłaszcza pomoc w trudnościach, jakimi w naszym przypadku są: skuteczna redukcja wagi, przybranie czy pomoc w uzyskaniu poprawy zdrowia obciąża dietetyka z powodu dużego poczucia odpowiedzialności za ludzkie zdrowie. Wypalenie może dotknąć każdego, bez względu na wiek i staż pracy. Wypalenie zawodowe rozwija się powoli, dlatego warto interweniować, kiedy tylko czujemy, jak coś sprawia, że „tracimy serce do pracy”.
Zapraszam na szkolenie, a raczej spotkanie rozwojowe, podczas, którego zajmiemy się problemem wypalenia zawodowego w pracy dietetyka.
Wykup dostęp do nagrania.
Praca dietetyka jest bardzo wymagająca, nie tylko z powodu ciągłego aktualizowania wiedzy na temat zdrowia i żywienia. To zawód, w którym pracuje się z ludźmi, ludźmi dokonującymi zmian w zakresie zdrowia (a często życia). To bardzo obciążające psychofizycznie. Podobnie jak wszystkim innym pomagającym, lekarzom, nauczycielom, psychologom, grozi wypalenie zawodowe, tak samo problem może dotyczyć dietetyków. Praca dla innych ludzi, zwłaszcza pomoc w trudnościach, jakimi w naszym przypadku są: skuteczna redukcja wagi, przybranie czy pomoc w uzyskaniu poprawy zdrowia obciąża dietetyka z powodu dużego poczucia odpowiedzialności za ludzkie zdrowie. Wypalenie może dotknąć każdego, bez względu na wiek i staż pracy.Wypalenie zawodowe rozwija się powoli, dlatego warto interweniować, kiedy tylko czujemy, jak coś sprawia, że „tracimy serce do pracy”.
Symptomy początkowo wyglądające na niegroźne i niewiele znaczące, stopniowo przybierają na sile. Przecież zmęczenie, a nawet wyczerpanie, to tylko taki etap. Niestety ten stan się utrzymuje. Praca, która wzbudzała entuzjazm, przestaje cieszyć. Gdzieś wyparował zapał. Zaangażowanie i spełnienie stały się pustymi słowami. Zamiast spokoju i zadowolenia coraz więcej jest irytacji, smutku, przygnębienia i poczucia beznadziei. Praca wydaje się bez sensu. Przestaje się chcieć, trzeba się przymuszać. Ciało coraz dosadniej manifestuje, że coś jest nie tak – pojawiają się bóle głowy, pleców, dolegliwości żołądkowe, większe napięcie mięśni bądź też większa podatność na infekcje. Trudno w takich okolicznościach pracować efektywnie, spada wydajność i kreatywność, a ostatecznie – poczucie własnej wartości. Wtedy w świadomości może rozgościć się dręcząca myśl, że jest się w miejscu, w którym wcale nie chce się być, że to, co się robi i sposób, w jaki się to robi mi nie odpowiada. Nie tak miało być. Nie tak miało wyglądać życie zawodowe. Ale przecież marzyłam o tym zawodzie! Chciałem pracować „na swoim”. W tym zawodzie work-life balance naprawdę jest konieczne.
Zapraszam na szkolenie, a raczej spotkanie rozwojowe, podczas, którego zajmiemy się problemem wypalenia zawodowego w pracy dietetyka.
ANNA PALUCH. Jestem psychologiem, psychodietetykiem, szkoleniowcem, autorką szkoleń stacjonarnych oraz e-kursów i webinarów psychodietetycznych dla specjalistów i klientów indywidualnych.
Już od 6 lat prowadzę Gabinet Psychodietetyczny Flow By Ania, gdzie pomagam naprawiać relacje z jedzeniem, wspieram w wychodzeniu z zaburzeń odżywiania. Udzielam wsparcia psychologicznego w pracy z kryzysem i w pracy nad rozwojem osobistym z zakresu wzmacniania poczucia własnej wartości, pewności siebie czy stawiania granic w relacjach. Wspieram w rozwoju zawodowym w radzeniu sobie ze stresem i wypaleniem zawodowym, prowadzę sesje mentoringowe dla specjalistów dietetyków. Pracuje holistycznie – korzystam z różnych gałęzi psychologii w oparciu o pracę z wartościami i niewspierającymi przekonaniami.
Wykup dostęp do nagrania szkolenia.



